Aquest darrer trimestre del 2022, posem a disposició de navegants i aficionats tres cursos en l’àmbit de la meteorologia/routage, que tindran lloc abans de finalitzar l’any. En els propers dies anunciarem també la resta d’especialitats, com Cordatge Marí o Motors Dièsel. Dos d’aquests es la primera vegada que els proposem, però estem segurs que contribuiran a incrementar el nombre d’alumnes satisfets, que aprofiten en la navegació els coneixements adquirits.

Els Tallers Pràctics de Meteorologia que impartim des de fa anys, continuen generant demanda entre els aficionats. La combinació de un expert en formació de meteorologia, que a més forma i duu a terme coaching meteo a navegants en regata, a qui s’afegeixen les aportacions d’un navegant experimentat, que transmet les seves vivències reals en regata, així com la seva experiència pràctica en el routage, constitueixen una fórmula molt eficaç des del punt de vista formatiu.

Aquest final d’any proposem dos nous formats: un Taller Pràctic de Meteorologia a bord i un Taller Pràctic d’eines per al routage. En el primer cas, es tracta de viure, a bord d’un vaixell de competició, la meteorologia i el routage en condicions reals. Per tant, l’observació dels fenòmens meteorològics i l’efecte real en un routage prèviament establert i aprendre a introduir els canvis en funció de la meteo o altres incidències. En el segon cas, l’objectiu és preparar als menys experts en el coneixement pràctic de l’ús de les eines de routage, de manera que, en el moment de dur-lo a terme al Taller de Meteo a terra o a bord, l’alumne ja domini l’eina.

Aquests són els Tallers de Meteo programats fins a finals d’any:

TALLER PRÀCTIC DE METEOROLOGIA APLICADA A LA NAVEGACIÓ AL MEDITERRANI I INTRODUCCIÓ AL ROUTAGE

Descripció

Taller pràctic per aprendre meteorologia aplicada a la navegació costanera i d’altura al Mediterrani. Durant el taller s’utilitzaran models de diferent resolució, des de globals a models de mesoscala (GFS, ECMWF Hirlam i AROME entre d’altres) juntament amb diferents eines bàsiques de predicció i observació/monitorització de la situació meteorològica. També es donarà una introducció a l’ús del programari de routage (SQUID) que permet analitzar la situació meteorològica prevista i calcular la ruta teòrica òptima en funció de la meteorologia i altres paràmetres fonamentals a considerar. Es farà una anàlisi detallada de la situació meteorològica prevista durant el recorregut focalitzant-nos en efectes locals i casuístiques de la Mediterrània.

 • Lloc: Seu de la FNOB. Moll de Llevant, 1 – 08039 Barcelona. www.fnob.org
 • Durada del curs: 6 hores, 2 sessions de 3 hores cadascuna.
 • Horari: de 18.00 a 21.00 hores.
 • Dates: dimarts 4 i dijous 6 d’octubre del 2022.
 • Preu: 110 € (Inclou dossier, exercicis i avaluació per part del formador).

TALLER PRACTIC ABORD DE METEOROLOGIA APLICADA A LA NAVEGACIÓ I INTRODUCCIÓ AL ROUTAGE

Dia 4 (a Fnob), 5 i 6 de novembre 2022 (embarcats)

Descripció

Aquest Taller pràctic de meteorologia a bord té per objecte fer dos dies de navegació, amb una nit, per proporcionar els coneixements meteorològics i eines pràctiques en temps real seguint la metodologia per l’elaboració del Pla de navegació i el quadern de bitàcola a bord, per interioritzar quins són les particularitats importants a tenir en compte durant la navegació, així com tenir l’experiència d’observacions i presa de decisions.

Taller pràctic per aprendre meteorologia aplicada a la navegació costanera i d’altura a la Mediterrània. Durant el taller s’utilitzaran models de diferent resolució, des de globals a models de mesoscala (GFS, ECMWF Hirlam i AROME entre d’altres) juntament amb diferents eines bàsiques de predicció i observació/monitorització de la situació meteorològica. També es donarà una introducció a l’ús del programari de routage (SQUID) que permet analitzar la situació meteorològica prevista i calcular la ruta teòrica òptima en funció de la meteorologia i altres paràmetres fonamentals a considerar. Es farà una anàlisi detallada de la situació meteorològica prevista durant el recorregut focalitzant-nos en efectes locals i casuístiques de la Mediterrània.

 • Lloc: Seu de la FNOB. Moll de Levant, 1 – 08039 Barcelona. www.fnob.org.
 • Durada del curs: 3 dies, 1a sessió a la Fnob, 2a i 3a embarcats.
 • Horaris: DV tarda de 18.00 a 21.00 hores.
 • Dissabte eixida navegació 9:00 h
 • Diumenge arribada a Port Barcelona 17:00 h
 • Dates: divendres 4 + dissabte 5 i Diumenge 6 de novembre 2022.
 • Preu: 530 € (Inclou: material PDF amb els continguts durant tot el Taller, així com exercicis pràctics a bord: un de meteorologia i un de routage. Manutencio i equipació disponible a bord: vestit d’aigua – pantalons i jaqueta- així com l’armilla.)

TALLER PRACTIC D’EINES DE ROUTATGE PER A LA NAVEGACIÓ

Descripció

El Taller està estructurat en 2 sessions de tres hores cada una. En la primera es veurà què és un routage i els seus paràmetres fonamentals, així com els principals programes disponibles actualment i farem un primer exemple d’ús pràctic amb SQUID. En la segona sessió aprofundirem en l’ús d’aquests programes com eina d’anàlisis meteorològic per la presa de decisions durant la navegacions, així como algunes funcions avançades.

 • Lloc: Seu de la FNOB. Moll de Llevant, 1 – 08039 Barcelona. www.fnob.org
 • Duració del curs: 6 hores, 2 sessions de 3 hores cada una.
 • Horari: de 18:00 a 21:00 hores.
 • Dates:  dimarts i dijous  8 i 10 de novembre de 2022.
 • Preu: 110 € (Inclou dossier, exercicis i la seva avaluació per part del formador).

INSCRIPCIONS:

Per inscriure’s enviar un email a eno@fnob.org amb el nom complert i dades de contacte (e-mail i tel. mòbil) i adjuntar el comprovant de pagament que s’ha de fer mitjançant transferència bancaria al següent número de compta:

 • IBAN ES37 2100 3000 1822 0175 2909 
  SWIFT CAIXESBBXXX
 • TITULAR: FUNDACIÓ NAVEGACIÓ OCEÀNICA BARCELONA
 • ASSUMPTE: nombre del Taller (Ejemplo: TALLER PRACTIC A BORD DE METEOROLOGIA)
FNOB-COM
Author: FNOB-COM

X